Spherex lighting B.V.
Spherex lighting B.V.
Robijn 750
3316 KE Dordrecht
+31 (0) 85 02 20 830 - info@spherex-lighting.com

Leverancier van alle soorten bedrijfsverlichting

 

Wat is LED verlichting?

LED staat voor Light Emitting Diode, met andere woorden 'licht uitstralende diode'. Een diode is een stukje halfgeleidertechniek. In het halfgeleidermateriaal bewegen elektronen. Hierdoor ontstaat er licht. Het materiaal van de halfgeleider bepaalt de kleur. Het was Nick Holoyak in 1962 die een werkende LED ontwikkelde.

Gratis lichtplan

Wat zijn de voor- en nadelen van LED verlichting? 

LED verlichting heeft de volgende voordelen:

 • Hoge energie-efficiëntie
  LED lamp is tot wel 90% efficiënter dan een gloeilamp. Dit komt omdat er geen energie verloren gaat aan het verhitten van een groeidraad. 
 • Lange levensduur
  Een LED lamp heeft zo'n 35.000 tot 50.000 branduren. In vergelijking met een normale gloeilamp gaat een LED lamp 35 - 50 keer langer mee. 
 • Groot scala aan kleuren
  LED verlichting is beschikbaar van 1700 Kelvin (kaarslicht) tot 6500 Kelvin (daglicht) en een CRI van 90-100. In tegenstelling tot gloeilampen, deze is alleen maar 2700 Kelvin (warm wit) beschikbaar. 
 • Lichtbundel voor elke toepassing
  De lichtbundel van een LED lamp is meestal tussen de 8 en 360 graden. Hierdoor kan je heel specifiek accenten verlichten. 

Het nadeel van LED verlichting is de hogere investeringskosten. Tegelijk zijn deze kosten snel terugverdiend door de lage energiekosten.

Wat is de levensduur van LED verlichting? 

Een gloeilamp heeft een levensduur van 1.000 uur. Een spaarlamp gaat al langer mee: 10.000 uur. Een LED lamp gaat echter vele malen langer mee, namelijk 100.000 uur.  Tegenwoordig hebben witte LED's kortere verwachte levensduur; tussen de 5.000 en 50.000 uur. 

Waarvoor wordt LED verlichting gebruikt? 

Overal is LED verlichting terug te vinden; auto- en fietsverlichting, afstandsbedieningen maar ook kerstverlichting en verkeerslichten. In ons assortiment vind je LED armaturen voor verschillende soorten verlichting. Denk aan inbouwspots, pendel, railstralers en wand, plafond, tafel en staande lampen.

Hoe is een LED lamp opgebouwd?

Een LED bestaat uit een chip, koelribben en een driver. De chip produceert het licht en de koelribben leiden de warmte af. Een kleine trafo zorgt ervoor dat 230Volt omgezet wordt naar 12Volt. Nieuwe generaties LED lampen hebben een COB LED chip. Vroeger werden er vier High Power LED's en een vergrootglaasje gebruikt. 

LED verlichting i.c.m. Internet of Things 

Internet of Things zorgt ervoor dat apparaten met elkaar verbonden worden. Dit heeft geleid tot een stroomversnelling in de ontwikkeling van LED verlichting. Met deze nieuwe technieken kunt u slimme lampen besturen met uw smartphone of tablet. De LED lampen zijn leverbaar met warm-/koudwit-licht maar ook RGB. 

Ons assortiment LED verlichting

In onze webshop vindt u LED armaturen, LED strips en LED lichtbronnen. We verkopen LED verlichting van verschillende merken. Heeft u vragen over LED verlichting? Neem dan contact met ons op. Met meer dan 20 jaar ervaring in de lichtbranche, bent u verzekerd van gedegen advies. 

Gratis lichtplan opvragen
Wat is LED verlichting? - Wat is LED verlichting?
 • Uitgebreid betaalgemak: