Spherex lighting B.V.
Spherex lighting B.V.
Robijn 750
3316 KE Dordrecht
+31 (0) 85 02 20 830 - info@spherex-lighting.com

Leverancier van alle soorten bedrijfsverlichting

 

Hoe werkt LED verlichting?

Hoe werkt LED verlichting? - Hoe werkt LED-verlichting

Hoe werkt LED-verlichting?

LED lampen zijn geen normale lampen. Ze bevatten geen gloeidraad en werken ze niet zoals TL-lampen of fluorescentielampen. LED staat voor 'Light Emitting Diode' oftewel lichtgevende diodes. LED lampen verbruiken minder energie dan een spaarlamp, gloeilamp of TL-lamp. Maar hoe werkt het nou precies? Een LED is een halfgeleider die licht geeft wanneer er in de juiste richting stroom doorheen wordt gestuurd. Het is een elektronisch component dat rechtstreeks licht uitzendt. 

Hoe is een LED opgebouwd?

Een LED is opgebouwd uit een chip van lichtgevend materiaal, een bedradingsframe met plaats voor de chip en een behuizing die chip beschermt. Het formaat van de LED's zijn klein (2-5mm) en gecombineerd geven ze een hoop licht af. Een van de eigenschappen van een diode is dat het in de ene kant de elektrische stroom geleidt, en in de andere tegenhoudt. De kleur die een LED uitzend is afhankelijk van halfgeleider materiaal waaruit de LED is opgebouwd en de spanning die door een diode loopt.

Direct contact

Wat is nu het verschil tussen LED lampen en traditionele lampen?

De LED lamp is veel energiezuiniger als de traditionele lampen, zoals: de halogeen lamp of de TL-lamp. Een LED lamp produceert nagenoeg geen warmte. Het meest opmerkelijke verschil tussen de oude gloeilamp, spaarlamp, halogeenlamp, TL-lamp en een LED lamp is dat het licht van een LED lamp maar één kant op gestuurd wordt. Bij de traditionele lampen wordt het licht alle kanten uitgestraald. Dit is een groot verschil en de LED lamp kan daardoor gerichter ingezet worden.

Verschillende kleuren LED

De kleur die de LED uitzend is afhankelijk van de halfgeleider waaruit de LED is opgebouwd en de spanning die door de diode loopt. Tegenwoordig is het mogelijk om elke kleur te maken, waaronder ook daglicht. Door middel van verschillende kelvin waardes kan je de perfecte lichtkleur creëren. Van warm licht tot koel licht.

LED lichtbronnen

  • Hoe werkt LED verlichting? - Verschil tussen LED en traditionele lampen
  • Hoe werkt LED verlichting? - Verschil tussen LED en traditionele lampen
  • Hoe werkt LED verlichting? - Verschil tussen LED en traditionele lampen

Wat zijn SMD LED's?

SMD staat voor 'Surface Mounted Device'. Dit betekend dat er losse LED modules op een printplaat worden gesoldeerd. Deze LED's zijn vrij krachtig, maar worden nog steeds op lage stroom gedreven. De lichthoek maken deze LED's interessant voor spots met een brede straal om ruimtes uit te lichten. Ook zie je ze vaak als G4 lampen, die de halogeen lampen vervangen.

Wat zijn COB LED's?

COB staat voor 'Chips on Board'. Dit betekend dat er veel losse LED chips in een rondje zo dicht mogelijk bij elkaar gepositioneerd zijn. Een COB LED chip is eigenlijk een kleine LED-paneel. De verschillen in het licht zijn goed waarneembaar ondanks het compacte formaat van de LED chips.

Gratis lichtplan opvragen
Hoe werkt LED verlichting? - SMD LED's
  • Uitgebreid betaalgemak: